Хачик Язъджиян е роден през 1987 година в гр. Пловдив.  През 2004 година завършва основното си образовние в арменското училище  ОУ”Виктория и Крикор  Тютюнджиян” в града под тепетата. През есента на 2004 година е приет в първи курс на Пловдивската духовна семинаря „Св. св. Кирил и Методий”, чийто пълен петгодишен курс на обучение завършва през 2009 година.  От есента на същата година е приет за студент в специалност „Теология” на ПУ „Паисий Хилендарски”, която завършва през 2016 година. През същата година започва и своето обучение в магистърската програма”Църква и медии” на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, която завършва на 26 януари 2018г. със защита на магистърска теза на тема: “Пловдивска православна телевизия – канон и телевизия”.

       От 2000 до 2009 година посещава редовно курсове по електроника и цифрова техника в ОДК Пловдив

      В периода октомври 2007 до юни 2009 посещава редовно курсовете по фотография при ОДК Пловдив

      През 2008 година печели първо място на националния фотопленер  на тема „Децата и градът” посветен на Международния ден на детето и организиран от  ОДК –  Пловдив

     През 2009 година печели второ място на националния фотоконкурс „Най-сладка целувка” посветен на празника на Св. Валентин.

    През периода 2013/2014 година преминава през курса по творческо писане организиран от читалище „Възраждане 1983”  и ръководен от поетесата Елена Диварова. През същия период участва в Студентска практика по иконография към Пловдивска света митрополия.

    През годините проявява интерес към работата в медии. От 2002 до 2005 година е сътрудник на арменския седмичник „Вахан”. Работата му се състои в подготвяне на материали свързани с  интернет и провеждане на интервюта. От  същата година е сътрудник на арменския месечн вестник „Парекордзагани Цайн”. Тук работата му се състои в подготовка на материаи за страницата „Църковен живот”. Освен това се занимава с превод на материали от арменски език, както и с написването на такива.

    От 1 юли 2012  до 31 октомври 2017 година е оператор в Пловдивска православна телевизия, където изпълнява и други задължения, като:

           -монтажист, ефирен и студиен оператор, режисьор на пулт, изпълнява и репортерски задачи, подържа сайта на Пловдивска митрополия.

   Той е един от студентите, които участват на  първата  кръгла маса на тема „Православието – традиции и съвременност” организирана от катедра „Теология” при Философско – историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” със своя доклад на тема: „Църква и медии”

   През 2015 година участва в кръгла маса на тема „Православието – традиции и съвременност” организирана от катедра „Теология” при Философско – историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” с доклад на тема: „Декоративната украса в Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив”.

    През юни месец 2015 година стартира Православния сайт „Еклесиаст”,  като около година по късно към сайта стартира и видео излъчване.

    През декември същата година излиза сборника от  Х международен форум „Задонски Свято – Тихоновски образователни четения” в Липецк, Русия, където е публикуван докладът му на тема „Мястото на църквата в медиите”

    От 1 април  2016  до 31 октомври 2017 година е регионален редактор за Пловдивска епархия към официалния сайт на Св. Синод на БПЦ – БП.

    От 1 юни до 31 октомври 2016 година работи като специалист в „Орфей клуб уелнес” с основна отговорност създаване на видеоматериали за Youtube канала ФинТВ. Матераиалите са  с икономическа насоченост. И изготвяне на концепция за предавания и тв работа, както и за нов website.

   От Януари 2017 година е автор и водещ на предаването „Духовно огледало” по православното онлайн радио „ДобротолюбиеFM, част от медийния проект „Добротолюбие”.

    От 10 октомвири 2017 е и  автори и водещ на предаването “Пътешествие с Библията”, което се качва  в YouTube канала на сайта.

      В богословието има интерес към Библейското и Нравственото богословие.

   Владее англиски и арменски език.

Close Menu